Josefins vackra Smörgåstårta
Detta recept vill vi dela då det passar utomordentligt gott till vår nya utgåva FUMÉ, ett vitt vin på druvan Solaris som har fått en touch av hårt rostade franska ekfat. Detta ger ett lite fylliga och rundare vin.
Recept och bild har vi fått från fantastiska Josefin Östberg alias @linnesdottrar som är synnerligen kreativ både när det gäller mat och bild ✨
En tårta, ca 6 portioner.
Ingredienser:
2 paket pågen jubileumskaka
450g kycklingfilé
3 dl crème fraîche
1,5 dl lätt crème fraîche
1,5 dl turkisk yoghurt
1,5 Hellmans majonäs
3 msk liten kapris
2 msk Jonnys sötstark senap
2-3 tsk Borgeby persillade
1/5 burk ICAs soltorkade tomater a 120 g
140g bacon
3 msk mild ajvar relish
150g philadelphiaost
SÅ HÄR GÖR DU:
1. Grilla kycklingen med lite grillkrydda och låt den svalna helt. Låt den gärna ligga i kylskåpet över natten.
2. Stek bacon och lägg åt sidan.
3. Kör kycklingen i matberedaren. Kör lite försiktigt och i etapper så att den inte blir mos, det skall vara konsistens kvar av kycklingen. Dela sedan upp kycklingen i tre skålar. Tillsätt sedan i varje skål 0,5 dl crème fraîche, 0,5 dl lätt crème fraîche, 0,5 dl turkisk yoghurt, och 0,5 dl majonäs, rör om ordentligt. Detta är grunden till de tre olika lager av kycklingröror denna smörgåstårta. Blanda de tre olika rörorna enligt nedan:
Röra 1: Hacka kaprisen och lägg i röran. Tillsätt senapen och persilladen. Salta, peppra och rör om.
Röra 2: Mixa de soltorkade tomaterna tillsammans med lite av oljan de ligger i. Blanda i röran, salta och peppra.
Röra 3: Tillsätt ajvar relish, salta peppra och rör om.
4. Montering av smörgåstårtan. Lägg ut två halvor bröd tillsammans. Bre med lite smör om du vill. Bre ut röra 1. Lägg på nästa läger bröd och bre ut röra 2, strö sedan det stekta baconen över. Lägg på nästa lager bröd. Bre på röra 3. Denna röra är lite lösare och kan vara svårt att få på allt. Blir det över så är den väldigt god i en bakad potatis eller en baguett. Lägg sedan på sista brödet som lock.
5. Blanda 150g philadelphiaost och 150g crème fraîche och klä tårtan med det.
6. Dekorera! På bilden i detta inlägg har jag skurit gurka i mandolin och lagt omlott runt om kanten. Stick under den en bra bit under kanten och lägg senan den upp på kanten så den stannar kvar ordentligt och lägg inte den för tätt. Sen la jag en krans med ruccolasallad över kanten där gurkan slutar.
Sen la jag på parmaskinka, mini mozzarellabollar, rädisa, timjan, krasseblommot och nymald svartpeppar.
Lycka till💛
//Josefin
FUMÉ
Druva: Solaris
Alkoholhalt: 12%
Artikelnummer: 31917
Beställ här
Josefin Östberg
Linnesdottrar