Om Skepparps Vingård
Kunskapen går i arv
På det vackra Haväng i Verkaådalen, strax norr om Kivik, finns Skepparps Vingård. Som tredje generationens ägare driver jag, Bengt Åkesson, och Eva Bergqvist gården tillsammans. Platsen valde farfar Åkesson för naturens skönhet och den bördiga jordens skull. Han anlade sin första äppelodling här, och var en av dem som lade grunden för att göra Österlen med omnejd vida känd för odling av frukt och bär. Idag odlas både druvor och äpplen här på Skepparps Vingård och vi förädlar dessa råvaror till vin och cider enligt hantverksmässiga traditioner.
Pionjärer inom svensk vinproduktion
Det var under året 2011 som vi tog våra första steg inom vinproduktion och planterade 7 000 vinstockar. Vi har idag 22 000 vinplantor, där den gröna druvan Solaris dominerar. Solaris är Sveriges mest odlade druva, och med all säkerhet den druva som kommer att vara signifikant för svenskt vin över tid. Vi odlar även de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis som vi använder till både vårt rosé och röda vin.
Sedan ett par år odlar vi även druvan Mertzling, vilken verkar ge en ny möjlighet för längre lagring av de mousserande vinerna. Under 2022 planterades ett par nya sorter för test; Cabaret Noir, Sauvignon Gris och Sauvitage.
2011 – De första 7 000 vinstockarna planteras
2018 – Plantering av 6 000 nya vinstockar
2022 – Plantering av 9 000 nya vinstockar
2023 – Ytterligare 1 000 nya vinstockar planteras
Vår äppelodling
Österlens milda höstar gör att äpplena mognar på ett gynnsamt sätt och får den optimala balansen mellan sötma, arom och syra. Av gårdens 15 000 äppelträd tar vi fram utgåvan Skepparps Cider som tillverkas enligt Méthode traditionnelle. Cidern får alltså sin andra jäsning efter buteljering och det är då som de fina, små bubblorna och de extra goda aromerna bildas. Vår flaskjästa cider har en tydlig äpplighet i en nästan torr stil med en ren och lång klingande eftersmak.
Våra äppelsorter: Holsteiner cox, Blenheim orange, Ingbo, Santana och Rubinola.
Vinbondesällskapet
Vi på Skepparps Vingård vill inte bara dela med oss av våra viner, utan även det hantverk och den omfattande kunskap som dessa viner kräver. Därför bjuder vi in ett begränsat antal engagerade vinbönder att vara en del av vinbondens år och utveckla sin vinkunskap.
Som vinbonde gillar man inte bara att njuta av ett gott vin. Man lär sig att odla druvor, lär känna Skånes terroir och man får kunskap om hur klimatet påverkar slutresultatet. Tillsammans med likasinnade blir det en minnesvärd resa där man delar intresse, jobbar ihop och blir goda vänner.
Vill du dela vårt intresse?
Vi är cirka 50 vinbönder som jobbar med odlingen från klippning på senvintern till skörden på hösten. Vi träffas oftast på söndagar och jobbar tillsammans. Börjar med frukost och äter gemensam lunch.
Som vinbonde sköter man en rad som består av ca. 200 vinplantor. Vi ses och arbetar tillsammans ca 15 arbetspass/år. Du betalar 2290:-/år för två familjemedlemmar vilket täcker kostnader för bl.a luncher och den stora skördefesten som hålls i slutet på säsongen.