En riktig cider….
Den franska franska torra cidern blivit en sofistikerad dryck med hög status internationellt. Reglerna är strikta och traditionen lång i Frankrike, men vad gäller för svensk tradition?
- En cider måste vara gjord på fermenterad fruktjuice av äpple eller päron, eller båda två.
- I Sverige får cidern innehålla vatten, socker och aromer man smaksätter drycken med om man vill ha en annan smak än just äpple eller päron.
- I Sverige måste en cider innehålla minst 15 procent fruktjuice av äpple eller päron. Det kan man jämföra med de striktare reglerna som finns i exempelvis Frankrike där cidern ska innehålla 100 procent fruktjuice och inga tillsatser är tillåtna, inte ens socker.
- Alkoholen som cidern innehåller måste komma från jäsningen av fruktjuicen.
- Oftast ligger cider på en alkoholhalt omkring fyra och fem procent, i Sverige får en cider aldrig innehålla mer än 8,5% vol.
SÅ HÄR GÖR VI PÅ SKEPPARPS VINGÅRD
Hos oss på Skepparp har det av naturliga skäl varit viktigt att göra cider enligt gammal tradition, Méthode traditionelle, samma hantverksmässiga sätt som vi framställer våra mousserande viner.
Cidern får alltså sin andra jäsning efter buteljering och det är då som de fina, små bubblorna och de extra goda aromerna bildas. Vår flaskjästa cider har en tydlig äpplighet i en nästan torr stil med en ren och lång klingande eftersmak.
Våra äppelsorter: Holsteiner cox, Blenheim orange, Ingbo, Santana och Rubinola.
FLASKJÄST CIDER
De nyskördade äpplena pressas till en aromatisk must som sedan hälls på ståltankar för jäsning. Sedan tappas cidern på butelj för en andra och kolsyregivande jäsning. Efter avslutad jäsning så hanteras flaskan så att jästfällningen samlas i flaskhalsen. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas.
CIDER ❤️ MAT
Cider och ljust kött passar fint!
Rätter av kyckling och fläsk, trivs bra tillsammans med cider, liksom vissa viltfågelrätter som exempelvis fasan. Dessutom passar fläsk och fågel rent arommässigt bra till äpple. Här kommer ett recept som smakar magiskt tillsammans med Skepparps Flaskjästa cider:
Baconlindad kycklingfilé i krämig cidersås!
BAKONLINDAD KYCKLINGFILÉ
600 g kycklingbröstfiléer, 4 filéer
140 g bacon, 8 skivor
½ äpple
salt, peppar
smör till stekning
- Dela kycklingfiléerna på längden, det ska bli 8 stycken. Salta och peppra. Kärna ur och skär äppelhalvan i tunna skivor, lägg ett par skivor på en filé och linda runt en baconskiva. Fäst ev med tandpetare.
- Stek filéerna runtom i smör, lägg åt sidan. Häll lite vatten i stekpannan. Sila ner stekskyn i en måttkanna som sparas till såsen.
- Red med stärkelsen utrörd i lite kall vätska. Koka upp såsen igen och låt sjuda en liten stund. Smaka av med salt, peppar, socker och rosmarin.
- Häll över såsen i stekpannan och lägg i filéerna. Värm på och låt sjuda ca 15 min, eller tills filéerna är klara i mitten. Servera med sparris och härlig sallad 👌🏻
CIDERSÅS
- ½ äpple
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- 1½ dl vatten och sky
- 1 msk konc kycklingfond
- 1½ dl torr äppelcider
- 2 dl vispgrädde
- 1½ msk majsstärkelse
- 1 nypa strösocker
- ½ tsk torkad rosmarin
- salt och peppar
Kärna ur äppelhalvan och skala löken. Skär smått. Fräs i smöret i en kastrull. Tillsätt vatten i måttkannan med steksky tills det mäter 1½ dl. Häll ner i kastrullen och tillsätt fond, cider och grädde. Låt koka upp och sedan sjuda ett par minuter.
SMAKLIG SPIS!