Grand Prix Mousserande Solaris, 2022

299 kr

Vår Kronjuvel där vinet ligger mellan 9-12 månader på finjästen.
Tack vare den korta tiden på andra jäsningen får vi ett ungt friskt mousserande vin med unga, livliga och eleganta bubblor. Vinet ger fruktiga toner av krusbär, gröna äpplen, lime, fläder och passionsfrukt samt en härlig och lång eftersmak. 

 

SMAK: Aromatisk, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av krusbär, gröna äpplen, ljust bröd, bivax, svartvinbärsblad, passionsfrukt och citron.
SERVERING: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller ljust kött, eller till sallader.

  • Druva: 100% Solaris
  • Alkoholhalt: 12,5%
  • Sockerhalt: 0,6 g/100 ml
  • Artikelnummer: 93740

Vinet har lagrats nio till tolv månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.

Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Buteljerna placeras sedan i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.

Österlens förutsättningar ger smak

Det kustnära klimatet på Österlen är optimalt för vinodling.
Svalare vårar och varmare höstar ger frukten en långsammare mognad och mer smak.
Vi odlar idag både druvor och äpplen och förädlar dessa fantastiska råvaror till vin och cider.