NYÅR! – Tataki på oxfilé 🥂 Mousserande rosé
NYÅRSTIPS
BIFF TATAKI – OXFILÉ PÅ JAPANSKT VIS
Visst låter det gott, tunna skivor av oxfilé, serverat med potatiskrisp, syrad silverlök, misomajonnäs och västerbottensost. Antingen serverar du det som en förrätt, eller serverar du den som en av flera mindre rätter till din nyårssupé ✨🥂
Oavsett, passar Grand Prix mousserande rosé fantastiskt till denna lyxiga men enkla rätt.
Tataki är en populär japansk förrätt, som går att göra både på fisk- och nötkött. Tataki innebär att köttet snabbsteks på hög värme så att kärnan förblir ”rare”. Köttet skärs i tunna skivor och serveras ofta tillsammans med krispiga grönsaker och någon fyllig sås. Fräscht, snabbt och enkelt!
GÖR SÅ HÄR
Börja tillreda oxfilén:
Lägg köttet i marinad med soya, citronzest och vitlök och låt ligga där i minst 4 timmar.
Fritera potatis: Finriven potatis, gärna på mandolin men det går även bra med rivjärn. Lägg potatisen i vatten med lite vinäger för att få bort så mycket stärkelse som möjligt. Fritera potatisen till den är gyllenbrun. Ta upp den och låt rinna av på papper och låt svalna.
Tillbehör: Smaksätt Hellmans majonäs med miso och finriven Västerbotten.
Tillbehör: Skiva silverlök tunt och pressa över lime. Låt stå i i 30 min.
Fortsätt bereda oxfilén: Ta fram filén och bryn på hög temperatur så det får en yta runt hela köttet men det ska ej tillagas utan kärnan ska vara mer eller mindre rå.Skiva sedan köttet så tunt som möjligt och lägg tillbaka skivorna i marinaden där de kan ligga i 15 minuter.
Servering: Lägg upp oxfilén snyggt, i sina tunna skivor på ett fat. Tag två teskedar av marinaden och häll över filén på fatet. Strö över flingsalt och dra ett par varv med pepparkvarnen för att få den härliga doften och smaken av nymalen svartpeppar. Spritsa majonäsen lite elegant över, häll av limejuicen från löken och toppa oxfilén med lök, potatiskrisp och avsluta med hackad bladpersilja.
Dryck: Serveras tillsammans med Skepparps Grand Prix Mousserande Rosé.
Läs mer och beställ här.