NYHET
NYHET I VÅRT SORTIMENT
Zero Dosage Mousserande Solaris, 2020
Zero Dosage Mousserande Solaris passar till livets stora och små händelser.
Vår nya utgåva Zero Dosage är ett mousserande vin från skörden år 2020.
Druvan Solaris kommer till sin fulla rätt i detta krispig, fruktiga, friska och lekfulla bubbel tillverkat enligt ”methode traditionelle” där den andra jäsningen sker i flaskan. Flaskorna får sedan vila i en stensatt iskällare i 7-12 månader.
Under denna andra jäsning bildas miljontals små bubblor, smaker mognar och förfinas.
“Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, vita vinbär, päron, lime och ljust bröd.”
Säljstart 2 januari 2023 kl. 10.00
Nr: 38619
Pris: 299kr
Mousserande vin som görs enligt den traditionella metoden är en riktig hantverksprodukt som tar sin tid att göra. Efter rensning, urval och pressning av druvor kolsyrejäser man musten på flaska. När jästen arbetat klart avlägsnas den tillfälliga kapsylen och jästfällningen skjuts ut. Flaskan toppas sedan upp med en blandning av vin och socker innan korken sätts i, metoden kallas dosage och är bruklig både hos oss på Skepparp och i övriga vinvärlden.
Brut nature eller zero dosage.
Detta är olika namn för de allra torraste varianterna av mousserande vin. Det betyder att inget extra socker har blivit tillsatt i dosagen. Vinet har samma restsötma som basvinet, alltså 0–0,3 gram per 100 milliliter Ett mousserande vin som ska säljas inom EU, oavsett produktionsland, måste ha torrhetsgraden angiven på sin etikett. Vår Zero Dosage har en sockerhalt på <0,3 g/100ml.
Så även om en champagne ofta uppfattas som väldigt torr så finns där nästan alltid lite socker. Att den är svår att känna beror på att champagnens höga fruktsyra maskerar sötman. Det finns alltså två typer av kvalitetsvin, med och utan dosage.
Det är en konst att göra en mousserande med zero dosage.