Vinproduktion i Sverige
Att Sverige skulle bli ett vinproducerande land var det få som trodde när Sverige 1999 blev godkänt som officiellt vinland av EU. Men en handfull pionjärer bestämde sig för att gå på tvärs mot den ingrodda föreställningen att det inte går att odla och producera vin i vårt kyliga klimat.
Sedan dess har stor passion och mycket hårt arbete fått testodlingar att växa till riktiga vingårdar med kvalitetsvin, om än i liten skala. Idag har vi svenska vinodlare tillsammans hittat de mikroklimat där vinrankor trivs som bäst, och bevisat att det både går att odla vin och göra vin av hög kvalitet och med egen karaktär. Den sammanlagda odlingsytan i Sverige idag är på cirka 150 hektar, och fler visar intresse för att investera i vinproduktion.
Orsaken är det förändrade klimatet med stigande temperaturer och färre frostnätter. Klimatförändringen medför stigande temperaturer här i norr medan det börjar bli för hett i traditionella vinodlarländer i södra Europa. En annan bidragande orsak är att fler druvsorter har anpassats till klimatet, du kan läsa mer om PIWI druvan här.
Nu finns det ett 30-tal kommersiella vinproducenter i Sverige och ett hundratal hobbyodlare. På Skepparp vill vi göra vårt yttersta att öka kännedomen om svensk vinproduktion och arrangerar därför årligen den uppskattade vinfestivalen ”Smaka Svenska Viner” där man i idyllisk vingårdsmiljö kan prova igenom regionens bästa viner.
Under festivaldagarna på Skepparps Vingård, du får träffa vinmakare från flera av Sveriges vingårdar, prova deras viner och bara helt enkelt njuta av en heldag i det svenska vinets tecken!
Sommaren 2022 är festivalen den 29 och 30 juli.
Vill du läsa mer om festivalen Smaka Svenska Viner? Läs här
Deltagande vingårdar sommaren 2022
Domän Sånana
Flädie Vingård
Gute Vingård
Ivögården Mat & Vingård
Kullabergs Vingård
Lottenlund Estate
Långmyre Vineri
Skepparps Vingård
Thora Vingård
Vejby Vingård
Åhus Vingård
Österlenvin
Vill du läsa mer om svensk vinproduktion? Läs här