Piwi – druvorna som revolutionerar vinvärlden
När vi på Skepparps Vingård startade vår vinodling testade vi först med de lite mer traditionella druvsorterna inom vinproduktion. Det var ett tappert försök, men det visade sig att druvorna inte ville mogna ordentligt. De flesta av dem behöver högre temperatur och fler soltimmar än vad Sverige kan erbjuda.
Vi vände oss då till de omtalade druvsorterna inom PIWI arten för att utforska dem. PIWI är en förkortning för det tyska ordet Pilswiederstandsfähig som kan översättas till svampresistent. De är framodlade av arten Vitis Vinifera och är godkänd som en kvalitetsdruva inom EU:s lagstiftning för vinproduktion. Man har helt enkelt korsat en Vitis Vinifera-ranka med en annan Vitis-sort.
PIWI druvsorter och deras produkter får just nu stor uppmärksamhet eftersom de är mer motståndskraftiga mot svampsjukdomar än de traditionella druvorna, vilket är av stor vikt på kallare breddgrader. PIWI druvor mognar dessutom snabbare, vilket gör att de hinner nå full mognad under vår kortare växtsäsong här i Sverige.
Dessa druvsorter behöver även färre eller inga besprutningar, så vår jord mår bättre. De är helt enkelt framtagna för att skapa ett hållbarare vinodlande, och odlas nu i stora delar av Europa. Vinvärlden bygger mycket av sitt förtroende på klimat, yttre förutsättningar. Därför är det inte så konstigt att samtliga världens vinländer också vill odla de druvsorter som av många anses ur ett kvalitetsperspektiv vara de bästa.
Vi är glada och stolta över att de druvsorter vi nu odlar i Sverige inte bara ger ett utmärkt vin med en karaktäristisk smak, utan de också är bättre för vår miljö!